Kápolna

A Szent XXIII. János Kápolna és urnatemető

 

Rákoskerten 1933 óta élt az emberek szívében a vágy, hogy otthonuk közelében legyen katolikus templom. Ám a szocializmus éveiben erre nem nyílt lehetőség. A rákoskerti hívek a környékbeli templomokba jártak, sokan közülük a Rákoscsaba-Újtelep Szent Erzsébet plébániára, amely közösség mindig is sajátjáénak érezte a rákoskerti híveket is. Több alkalommal, több plébános atya szolgálati idejében is felvetődött a templom építésének kérdése és igénye, de csak 2013-ban nyílt arra lehetőség, hogy előrelépés történjen az ügyben.

2013. április 25-26-án Dr. Erdő Péter bíboros főpásztor lelkipásztori látogatása alkalmával tárgyalt Ríz Levente polgármesterrel és szemrevételezte a Zrínyi utca és Rákoskert sugárút kereszteződésében lévő ingatlant, amelyet az Önkormányzat a Katolikus Egyház tartós használatába kívánt adni. A testületi döntés még ebben az évben megszületett, azonban a szerződéskötés folyamata elhúzódott, így végül 2014. decemberében került sor annak a szerződésnek az aláírására, amelynek alapján megkezdődhettek a munkálatok.

Több építész tervei közül végül Major György építész-tervező munkáját fogadták el. Az épület sajátossága, hogy az épület a szentély közelében elválasztható. Így szentmise idején egy nagy, hagyományos elrendezésű tér áll az ünneplő közösség rendelkezésére, azonban a leválasztással egy közösségi terem nyílik meg, ahol kötetlen hangulatú alkalmakat lehet rendezni. Mindez a hívő közösség épülését, erősödését szolgálja.

Az épület 2015. decemberében kapta meg az építési engedélyt.

Az alapkőletételre 2016. május 1-én került sor Snell György esztergom-budapesti segédpüspök jelenlétében és áldásával.

A templomot Dr. Erdő Péter bíboros prímás érsek szentelte fel 2017. október 15-én több egyházi és világi vezető, illetve mindazok jelenlétében, akik a templom elkészültében segítséget adtak vagy várták annak megvalósulását. A 100 főt befogadó kápolna igencsak szűkösnek bizonyult. Nem csak az udvaron, de még az utcán is hullámzott a nép. A rengeteg ember mind szeretett volna részese lenni ennek az örömteli pillanatnak, amelyre már hosszú évtizedek óta várt Rákoskert népe. A kápolna nem önálló plébánia, jelenleg is a Rákoscsaba-Újtelep Szent Erzsébet plébániához tartozik, amelynek lelkipásztora látja el a kápolna szolgálatát is.

Generáltervező: Teamajor Kft.
Felelős építész, belsőépítész: Major György
Statika: Embersics Judit
Épületgépészet: Marosi Zsolt
Épületvillamosság: Petkovics János
Közmű: Sinka László , Sinkáné Csekő Edina
Forgalomtechnika: Péter Zoltán
Generálkivitelező: LATEREX Zrt.
Főépítésvezető: Imreh Péter
Műszaki ellenőr: Visegrádi Norbert
Építtető: Rákoscsaba-Újtelep Szent Erzsébet Plébánia, Szőke Lajos plébános
Finaszírozó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A Magyar Kurír katolikus hírportál beszámolóját a felszentelésről itt olvashatják!

Régi-új Magyar Építőművészet 2018.01. havi száma nyomtatott és online újságának cikke a Kápolnáról.

A rákoskerti Kerti Levél újság 2017. novemberi száma nyomtatott és online változati:
A templomépítés előzményei
A rákoskerti katolikus kápolna építésének rövid története 2013-2017

 

 

2020. október 10-én Snell György püspök megszentelte a haranagot, melyet a hívek adományaiból készítette Gombos Miklós és fia Ferenc harangöntödéje.

 Admin